Salı, Şubat 19, 2013

[Haber Analiz] CHP'li vekillerden mahkemeye kaba kuvvetle baskı çabası (Zaman-19.2.2013)



Son zamanlarda Ergenekon duruşmalarının en gözde isimleri CHP milletvekilleri. Eylemlerin ön sıralarında, mahkemede, avukat sandalyelerinde hep onlar var.

Mahkemede jandarmayı fırçalayıp tehdit ediyorlar. Dışarıda ise göstericilerin önüne geçip barikat yıkma eylemi yapıyorlar. TBMM’de milleti temsil etmek yerine, Silivri’de “barikat yıkmacılık” oynayan milletvekillerinin asıl amacı ne? İlginçtir, mahkemeye tepki gösteren, göstericilerin önüne geçip barikatlara saldıran hep “hukukçu” kimliği olan CHP milletvekilleri.


                                      
Dünkü duruşmaya da 25 kadar CHP milletvekili katıldı. Sabah saatlerinde mahkeme salonunda gazetecilere ayrılan bölümün en önüne sıralanan milletvekillerinin bir kısmı ise dışarıda göstericilerin arasına katılarak farklı bir yol izlediler. CHP İstanbul Milletvekili ve avukat Mahmut Tanal, kalabalığın önüne geçip güvenlik amaçlı konulan barikatların üstüne çıktı. Tanal, demir barikatın üzerine çıkarken yere düşünce de kalabalık ile jandarma arasında arbede yaşandı. Bir milletvekili, güvenlikten sorumlu binbaşının yakasına yapıştı, bu sırada CHP’li Umut Oran ve bazı milletvekilleri de oradaydı. 13 Aralık 2012’den sonra ikinci kez bu şekilde arbede yaşanması, alınan yüksek güvenlik önlemlerinin de haklılığını ortaya çıkardı. Çünkü, 13 Aralık 2012’de destek amacıyla Silivri’ye gelen gruplar, mahkeme salonunun hemen önüne kadar girmişti. Grup, duruşma sürerken bina önündeki bariyerleri yıkıp, jandarmaları yaralamıştı.

 750 kişilik mahkeme salonuna, avukat ve gazeteciler dışında 400 civarında izleyici girebiliyor sadece. Arbedeye neden olanlar zaten içeri alınması mümkün olmayanlar. Ama bu gerçeği göz ardı edip kaba kuvvetle mahkeme kapısına dayanmak isteyen gruplar var. Dünkü 276’ncı duruşmada da aynısı yaşandı. Mahkeme binasına 100 metre uzaklıkta barikatlar kurulmasına rağmen. Milletvekili oldukları için zaten duruşmaya girmekte sorun yaşamayan CHP’liler göstericilerin önüne geçip bariyerlere saldırdı. Bu gelişmeler güvenlik önleminin biraz daha artırılmasına neden oldu.

Dışarıdaki provokasyonların yanında mahkeme salonuna da CHP’li milletvekillerinin hareketleri damgasını vurdu. CHP İstanbul Milletvekili ve eski savcı Ali Özgündüz, duruşma başlamadan önce salonda gazetecilere ayrılan yerin önüne geldi. Buradan karşı tarafa, avukatların bölümüne geçmek istedi. Mahkeme salonunun bu bölümü normalde kapalı, kimse geçemiyor. Milletvekilinin salonun dışına çıkıp diğer bölüme geçmesi gerekiyordu. Ancak CHP’li Özgündüz, sanıklara ait bölümden geçmek isteyince duruşma salonunun düzenini sağlayan jandarma görevlileri tarafından uyarıldı. Bunun üzerine Özgündüz, “Bırak lan beni, ben milletvekiliyim, sen karışamazsın benim nereye oturacağıma. Kimse karışamaz bana. Bu antidemokratik uygulamaların hesabı sorulacak.” diye jandarma görevlilerine tehdit ve hakaretlerde bulundu. Jandarma görevlisi de, “Bize lan diyemezsiniz” diye milletvekiline cevap verdi. Ama Özgündüz bağırmaya devam etti. Diğer CHP’lilerin araya girmesi ile Özgündüz basın bölümüne geçip oturdu.

Yürüyen davanın hukukî süreci, bütün bu arbede ve tartışmalarla gözden kaçırılmak isteniyor. Esas hakkındaki mütalaanın gecikmesi de bu taktiği besliyor. Mahkeme, esas hakkında mütalaanın verilmesi beklenen dünkü duruşmada dosyaya yeni delillerin geldiği ve bunların inceleneceği gerekçesiyle davayı 3 hafta sonraya erteledi. Esas hakkındaki mütalaa da bu tarihten sonraya kaldı. Ancak CHP’li milletvekillerinin her duruşmada dozunu artırdıkları gerginlik taktiğinde artık iş çığırından çıkmışa benziyor. Mahkemenin duruşma güvenliği, mahkeme heyeti kadar, sanıkların, avukatların, milleti Meclis’te temsil eden milletvekillerinin de uyması gereken asgari hukuk kuralı. Bu kuralı ilk ihlal edenlerin milletvekilleri olması ise hayli düşündürücü. Buna uyulmaması ve mahkemeyi işlemez hale getirmenin adını koymak ise zor.


http://zaman.com.tr/gundem_haber-izlenim-chpli-vekilden-jandarmaya-birak-lan_2055502.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder