Pazar, Aralık 23, 2012

[HABER ANALiZ] Yüce Divan’ın kararı, Ergenekon’u etkilemez(22 Aralık 2012-Zaman Gazetesi)


'Yargıda rüşvet’ davasına “Yüce Divan” sıfatıyla bakan Anayasa Mahkemesi’nin ‘usulsüz dinlemenin delil olmayacağı’ yönündeki kararı, Ergenekon sanıklarınca heyecanla karşılandı.

Bir sanık avukatı, ‘Ankara’da hakimler varmış’ derken, Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu, “Ergenekon davasına örnek olmalı.” yorumunu yaptı. Geçici bir heyecana yol açsa da, bu kararın Ergenekon davasını ilgilendiren bir boyutu yok.
    Şöyle ki, Yüce Divan, HSYK müfettişlerinin, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 135. maddesine dayanarak dinleme yaptırdığını ve bu dinleme sonucu yüksek yargıç Hamza Erdoğan hakkında suç deliline ulaştığını belirtti. Yüce Divan, müfettişin savcı gibi mahkemeden dinleme talep edip delil toplayamayacağını vurgulayarak, 4 muhalefet oya karşılık beraat kararı verdi. Ergenekon ise farklı. Bu soruşturma, geçtiğimiz aylarda kaldırılan CMK’nın 250. maddesi ile yetkilendirilmiş savcılarca yapıldı. Devlet güvenliğine yönelik örgütlü suçlara bakan bu savcılar, açılan soruşturmalarda ‘teknik takip ve dinleme talep’ yetkisine sahip. Savcıların talebini hakimin kabul etmesi halinde 3 aylık dinleme yapılır. Bu süre 3 ay uzatılabilir. CMK 135’e göre “Katalog suçlar” başlığıyla belirtilen insan kaçakçılığı, rüşvet, cinsel saldırı, devlet güvenliği ve adam öldürme gibi suçlarda dinleme yapılabiliyor. Özel yetkili savcılar da, mahkeme kararıyla bu listede sayılan suçlara ilişkin dinleme yaptırdı. Bugüne kadar Ergenekon sanıkları ve avukatları, dinlemelerin ‘yetkisiz yapıldığı’ şeklinde bir itiraz geliştirmedi. Onlar, dinlemelerin içeriğinin suç olmadığını savundu. Yani, Yüce Divan’daki davanın ne açılış biçimi ne de kullanılan yetkilerin ÖYM’deki soruşturmalarla ilgisi yok.
    Öte yandan, Yüce Divan’ın kararı hukuki açıdan da tartışmalı. HSYK müfettişleri, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’na göre soruşturma yapıyor. Kanunun 17. maddesi müfettişlerin, yargı mensuplarıyla ilgili nasıl soruşturma yapacağını düzenliyor. Burada, Yüce Divan’ın “yetkisiz dinleme” dediği konuya da değiniliyor ve “Müfettişler, savcıya tanınan tüm yetkileri (dinleme dahil) kullanabilir.” diyor. AYM’nin, delillere niçin ‘usulsüz’ dediğini gerekçeli kararda öğreneceğiz. Ancak bu karar Ergenekon davasını etkilemiyor. Çünkü o dosyada müfettiş kararıyla yapılmış bir dinleme ya da benzeri durum yok. Ama AYM kararının gerekçesi, bundan sonra yargı mensuplarının soruşturulması konusunu doğrudan ilgilendirecek.





http://www.zaman.com.tr/null/haber-analiz-yuce-divanin-karari-ergenekonu-etkilemez/2031591.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder