Son mütalaa mahkemeye sunuldu: 'Örgüt sabit'
Savcı, Ergenekon'a müebbet istedi
BÜŞRA ERDAL, GÖKSEL GENÇ - İSTANBUL
Ergenekon davasında yargılamanın başlamasından yaklaşık 4,5 yıl sonra
esas hakkındaki mütalaa açıklandı. Üç savcı tarafından hazırlanan 2 bin
271 sayfalık mütalaa, Silivri’deki mahkeme salonunda yapılan duruşmada
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.
Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Mehmet Murat Dalkuş’un 5 saatte okudukları mütalaada sanıklar için ağır cezalar istendi. İddianamelerde sanıklar hakkında talep edilen ‘Meclis’e yönelik darbe teşebbüsü’ suçundan ceza verilmesine gerek olmadığı belirtildi. Örgütün asıl hedefinin ve suç kastının hükümet olduğu ifade edilerek sanıkların ‘hükümete yönelik darbe teşebbüsü’ suçundan (TCK 312) cezalandırılması istendi. Bu kapsamda suçlananların başında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Şener Eruygur, Hasan Iğsız, Doğu Perinçek, Hurşit Tolon ve Tuncay Özkan gibi isimler geliyor. 96 sanığa ise ‘terör örgütü üyeliği’ suçu isnat edildi. Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan için kasten adam öldürmek ve darbe teşebbüsü suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 4 kişiyi öldürmeye teşebbüsten de 80 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Mütalaada Veli Küçük için ise 6 kez ağırlaştırılmış müebbet talebi yer aldı. Tutuksuz yargılanan 19 sanık hakkında yakalama kararı çıkarılması, 6 tutuklu sanığın da tahliyesi istendi.
Ümraniye’deki
gecekonduda bulunan 27 el bombası, Ergenekon soruşturmasını
başlatmıştı. Daha sonra bazı olaylarda ele geçirilen bombaların da
bunlarla aynı seriden olduğu belirlenmişti.
Mütalaanın
verilmesiyle 20 Ekim 2008’de başlayan 275 sanıklı Ergenekon davasında
karara bir adım daha yaklaşıldı. 22 iddianameden oluşan dava dosyasında
savcılık 27 Kasım 2012’de esas hakkındaki mütalaayı açıklamak üzere
dosyayı istemişti. Bu tarihten yaklaşık 4 ay sonra 2 bin 271 sayfa esas
hakkındaki mütalaa mahkemeye sunuldu. Mütalaada imzası olan savcılar
Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Mehmet Murat Dalkuş sırayla
sanıklar hakkındaki hukuki değerlendirmeyi okudu. Pekgüzel, “Yargılama
neticesinde Ergenekon isimli bir terör örgütünü varlığının sabit olduğu
anlaşılmıştır.” dedi. Pekgüzel, daha sonra mütalaanın sonuç kısmını
okumaya başladı.
Savcının
mütalaasında hakkında iki kez müebbet istenen Danıştay saldırganı
Alparslan Arslan, olayın hemen ardından bir polis memurunun dikkati
sayesinde yakalanmıştı.
Mütalaada, iddianamelere göre daha
az ceza talep edildi. Buna göre, Meclis’e yönelik darbe teşebbüsü
suçundan cezalandırma talep edilmedi. Mütalaada, “Yürütme organı gücünü
her ne kadar yasama organından almış ise de Ergenekon terör örgütünün
hedefinin hükümet olduğu, bu ön plana çıkarken yasama erkine yönelik
eylemin tali kaldığı” tespiti yapıldı. Örgütün eylem ve kastının açıkça
hükümeti hedef aldığı kaydedildi. Sanıkların ‘Yasama organına (Meclis)
karşı suç’ başlıklı TCK’nın 311’inci maddesine göre cezalandırılmasına
gerek olmadığı görüşü bildirildi. Sanıkların ‘hükümete karşı suç’tan
cezalandırılmaları gerektiği bildirildi.Mütalaada, Yargıtay’ın TCK’nın 302’nci maddesi ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ ve 309’uncu maddesi ‘Anayasa’yı ihlâl’ suçlarından içtihatları hatırlatıldı. İçtihatlara göre, bu suçlardan ceza verildiğinde daha alt cezası olan suçlardan ceza verilmesine yer olmadığı belirtiliyor. Savcılık da, bu içtihatlara göre İlker Başbuğ, Tuncay Özkan, Nusret Taşdeler, Hasan Iğsız, Hurşit Tolon ve Doğu Perinçek gibi ‘terör örgütü yöneticiliğinden’ ve bazı ‘terör örgütü üyeliğinden’ yargılanan sanıklar hakkında, bu suçlardan ceza verilmesine gerek olmadığı kaydedildi. Çünkü TCK 314/1’e göre terör örgütü yöneticiliği suçunun cezası 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası. Darbe teşebbüsünün suçu ise ağırlaştırılmış hapis cezası olduğundan, bu madde ile cezalandırılması istenenlerin, örgüt suçundan cezalandırılmasına yer olmadığı anlatıldı.
ERGENEKON’DA
BAĞLANTILARI DEŞİFRE EDEN FOTOĞRAF: Ergenekon soruşturması sırasında
Zaman’ın ortaya çıkardığı bir fotoğraf karesi, örgüt içindeki
bağlantıları deşifre etmişti. Beyazıt Meydanı’ndaki bir eylemi gösteren
fotoğrafta Ergenekon sanıklarından Veli Küçük (kasketli), Muzaffer Tekin
(sol başta) ve Kemal Kerinçsiz (sağ başta) bir arada yer alıyordu.
Mütalaada, internet andıcı iddianamesi sanıkları eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, emekli 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, YAŞ Üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, emekli Deniz Albay Dursun Çiçek’in aralarında bulunduğu sanıklar ile ilgili TCK’nın 312/2 maddesi uyarınca hükümeti ortadan kaldırmak, kısmen veya tamamen görev yapamaz hale getirmek suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
‘Ordu
Göreve’ pankartlarının açıldığı eyleme, dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz
ve İ.Ü. Rektörü Kemal Alemdaroğlu da katılmış, bu fotoğraf kamuoyunda
uzun süre tartışılmıştı.
Dönemin
Genelkurmay Başkanı Başbuğ, bir basın toplantısında, Ergenekon
operasyonları kapsamında ele geçirilen ve aralarında LAW’ların da
bulunduğu silahlarla ilgili de açıklama yapmıştı.
İşte isim isim talep edilen cezalar
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen 64 sanık: İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Sinan Aygün, Doğu Perinçek, Hurşit Tolon, Tuncay Özkan, Alaettin Sevim, Alparslan Arslan, Veli Küçük, Bekir Öztürk, Cemal Gökçeoğlu, Cihandar Hasan Hanoğlu, Durmuş Ali Özoğlu, Dursun Çiçek, Emin Gürses, Ergün Poyraz, Erhan Timuroğlu, Erol Manisalı, Fatih Hilmioğlu, Ferit İlsever, Fuat Selvi, Ümit Sayın, Kemal Gürüz, Hasan Ataman Yıldırım, Hasan Atilla Uğur, Hasan Iğsız, Hayrettin Ertekin, Hayrullah Mahmut Özgür, Hıfzı Çubuklu, Hulusi Gülbahar, Hüseyin Görüm, Hüseyin Nusret Taşdeler, İbrahim Şahin, İsmail Hakkı Pekin, İsmail Sağır, İsmail Yıldız, Kemal Aydın, Kemal Kerinçsiz, Kemal Alemdaroğlu, Levent Ersöz, Mehmet Eröz, Mehmet Fikri Karadağ, Mehmet Otuzbiroğlu, Mehmet Şener Eruygur, Muammer Akbulut, Muhittin Erdal Şenel, Murat Uslukılıç, Mustafa Yurtkuran, Mustafa Dönmez, Mustafa Koç, Ferit Bernay, Muzaffer Tekin, Neriman Aydın, Oktay Yıldırım, Orhan Güçlü, Osman Yıldırım, Sedat Özüer, Serhan Bolluk, Sevgi Erenerol, Tekin Irşi, Yalçın Küçük, Yusuf Erikel ve Ziya İlker Göktaş.Sedat Peker, Turhan Özlü, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Perinçek ile tutuksuz sanıklar Gülay Kömürcü, Emin Şirin ve Ümit Oğuztan’ın da aralarında bulunduğu 96 sanık hakkında örgüt üyeliği gerekçesiyle 7,5 ile 15 yıl arası ceza istendi. Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt hakkında 7,5 ile 15 yıl arasında hapis talep edildi. Emekli Org. Tuncer Kılınç’ın ise 19 ile 38 yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi.
Kemal Alemdaroğlu, Mustafa Özbek, Kemal Yavuz, Kemal Gürüz, Erol Manisalı ve Ferit İlsever’in de aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında yakalama kararı talep edildi. Ancak mahkeme heyeti kabul etmedi.
Sanıklar hakkında ceza istenen maddeler
Hükûmete karşı suç: MADDE 312. - (1) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.(2)Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’ne karşı silâhlı isyan: MADDE 313. - (1) Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silâhlı bir isyana tahrik eden kimseye on beş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir. İsyan gerçekleştiğinde, tahrik eden kişi hakkında yirmi yıldan yirmi beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silâhlı isyanı idare eden kişi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.
Silâhlı örgüt: MADDE 314. - (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde (312 ve 313. maddedeki hükümete karşı suçları kastediyor) yer alan suçları işlemek amacıyla, silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.(3)
http://www.zaman.com.tr/gundem_savci-ergenekona-muebbet-istedi_2066974.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder